Vigyázat, egyre több trükkös csaló!

2017.11.19 21:03

Az utóbbi időben ugrásszerűen növekszenek a trükkös csalók által elkövetett bűncselekmények már a vonzáskörzetünkben is. Jellemzően a telefonos, internetes csalásokra specializálódnak egyre többen. És ami aggasztó, hogy a figyelemfelhívások és a hírekben bemutatott esetek ellenére, nő az áldozatul esettek száma. 

A telefonos csalók sajnos bármikor, bárkire lecsaphatnak. A jellemzően ismeretlen számról barátságos hangon bejelentkező telefonálókvalamely mobilszolgáltató, vagy nem létező szerencsejáték szervező cég nevében hívják a későbbi áldozatokat és örömmel értesítik őket, hogy nagyobb összeget, utazást, autót nyertek. A pénzhez jutás feltétele mindössze annyi, hogy a csaló által megjelölt telefonszámra pénzt kell feltölteni, vagy az általuk megadott szöveget SMS-ben elküldeni a megjelölt számra. Ezekben legtöbbször valamilyen kódszámot adnak meg, melyet, ha elküldenek, a telefonszámlájukat terhelik meg nagyobb összegekkel. Sokszor fordul elő újra, hogy SMS - E-mail útján telefonszolgáltatónk nevében küldenek fizetési elmaradásról értesítést, amelyben instrukciókat is adnak a mielőbbi tartozásrendezés módjához, lépéseihez.

• Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez ilyen nyereményjátékokat, akcióik a szolgáltatásaikkal összefüggő kedvezményekkel kapcsolatosak.

• Mielőtt tartozásfelszólításra utalással reagálnának, tájékozódjanak szolgáltatóiknál a felszólítás hitelességéről.

• A hivatalos szerencsejáték szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat.

• Ne adják meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adataikat, ne utaljanak, ne töltsenek fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra.

• Amennyiben ilyen hívást kapnak, kérjék meg a hívót, hogy később hívja vissza Önöket, addig a mobilszolgáltatók ingyenes ügyfélszolgálati számán ellenőrizzék, hogy van-e ilyen akció az adott szolgáltatónál. Valószínűleg nem lesz visszahívás!

• Mindenképpen jegyezzék fel a csaló hívó által bemondott nevet, az általa használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat, mellyel segítik a rendőrség felderítő munkáját.

• Ne kövesse a csalók utasításait! Jegyezze fel a hívás időpontját, majd azonnal tegyél bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Hívják fel ismerőseik, hozzátartozóik figyelmét is a veszélyre, segítsenek megelőzni az áldozattá válást!

 

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.