Pünkösdi nemzetközi találkozó Rönökön

2015.05.28 11:43

Május 25-én, pünkösdhétfőn Rönökön nemzetközi találkozót tartottak, amelynek keretében a Szombathelyi Egyházmegye híveivel együtt ünnepeltek a szomszédos osztrák, szlovén és horvát egyházmegyék hívei. Az ünnepi szentmisén Veres András püspök mondott szentbeszédet – tudósít az egyházmegye honlapja.

Rönök község Szombathely és Szentgotthárd között helyezkedik el. Templomát 1904-ben szentelték fel Szent Imre tiszteletére. Az I. világháború után mindössze néhány méterre a templomtól húzták meg az új osztrák–magyar határt. 1945 után a határsávba került templomhoz nem jöhettek fel a hívek, és az épületből amit lehetett, széthordtak. A rendszerváltás után összefogással sikerült helyreállítani az épületet.

Veres András szombathelyi megyéspüspök a hely szimbolikusságát hangsúlyozva a rönöki templomba hívta közös imádságra a határ menti osztrák, szlovén és horvát egyházmegyék püspökeit, papjait és híveit. A pünkösdhétfői ünnepen részt vett Márfi Gyula veszprémi érsek, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Josip Mrzljak varasdi megyéspüspök, valamint Rezonja Ferenc muraszombati általános helynök, valamint közel 20 pap.

A szentmisében magyarul és németül hangzott el az evangélium és a prédikáció is. A szertartást követően a celldömölki Szent Benedek Általános Iskola diákjainak műsorát láthatták a hívek. A diákok előadásában Krisztust állították a középpontba, az Ő keresztjét, amelyből híd épül az emberek és a nemzetek között.

A több száz hívet vonzó rendezvény biztosítását, a Rönöki Polgárőr Egyesület tagjai vállalták magukra.

Nem volt könnyű dolguk, hisz az azt megelőző időszak tartós, és kiadós esőzései miatt, a parkoláshoz alkalmas területek mind feláztak, használhatatlanná váltak. Így a közel 300 gépjármű parkoltatását, az amúgy is szűk, a templomdombhoz vezető út egyik oldalán kellett megoldani. A munkát nehezítette még az is, hogy a domb aljánál, ugyan abban az időben rendezték a szokásos Pünkösd hétfői búcsút, ahol a sokféle nációból, és területről érkező árusok, nem ritkán nagyon agresszív, és segítőkészség nélküli természetével is meg kellett küzdeniük.

A helyszínbiztosítás 15. este 20 órakor kezdődött, és másnap délután 17 órakor ért véget. Ebben az időszakban 10 fő polgárőr látott el szolgálatot. Voltak, akik az esti, vagy épp az éjszakai szolgálatot követően, pár óra pihenő után újra szolgálatba lépett, biztosítva ezzel, hogy elegendő létszámmal tudja biztosítani az egyesület az adott feladatok ellátását.

Végül, komolyabb incidens, és probléma nélkül oldották meg a tagok, a nem mindennapi, és könnyűnek, szakemberek által sem vélt feladatot.

A főszervező, Vas Megyei Egyházmegye vezetősége, és a település vezetése is, elismerően szóltak a polgárőrök munkájáról, és köszönetüket fejezték ki érte. 

 

Az Egyházmegye álltal készített képgaléria megtekinthető az alábbi linken:

https://www.martinus.hu/hirek/5560/kepek-a-ronoki-nemzetkozi-talalkozorol

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.