Megint jött a víz

2014.09.25 18:35

A szeptemberi hónap időjárása ismét nem volt tekintettel az emberekre, és a tulajdonukban lévő ingóságokra - ingatlanokra. Sok helyen okoztak gondot az ár és belvizek. Rengeteg embert kellett bevonni a védekezéseknél, és aztán a kárelhárításoknál. Sokaknak kellett végignézniük, ahogy a víz tönkreteszi egy élet munkáját, pusztítja el, vagy okoz hatalmas károkat az otthonaikban, menekülésre késztetve az ott lakókat. Településeket vágott el a külvilágtól, utakat tett járhatatlanná, gabonaföldeket öntött el, borzasztó károkat okozva a termésekben.

Rönök, a szerencsésebb települések közé sorolhatja magát. Mert a heves esőzéseknek, és ki tudja még minek köszönhetően itt is szükség volt védekezésre, a Kőhídi patak megáradása végett, de szerencsére, komoly károkat nem okozott.

Először, 13.-án mutatkozott hirtelen vízszintnövekedés a délutáni órákban. Medréből kilépve, az óvoda előtti útszakaszt, mintegy 30-40 méteres hosszúságban elöntötte. A vízelvezető árkok nem bírták elvezetni a hírtelen jött nagy mennyiségű vizet. A Polgárőr Egyesület, és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, több civil lakossal, együtt, felkészültek a védekezésre, ha szükség volna rá. Homokzsákokat töltöttek meg, akadályokat szüntettek meg. Több esetben volt tapasztalható vízszint csökkenés, majd újabb növekedés, de szerencsére, a házakat nem veszélyeztette. Este 11 felé megkönnyebbülhettek az emberek, folyamatos csökkenés mutatkozott. A víz visszahúzódott az úttestről is. A polgárőrök éjszakára figyelőszolgálatot szerveztek, de beavatkozásra nem volt szükség.

Aztán 15.-én reggel, újabb árhullám érkezett, már jóval komolyabb, mint az előző. Reggel 5 óra után a Polgármester Úr, katasztrófavédelmi riasztást adott ki a település egyesületeinek. Most már udvarokba, lakóházakhoz is betört a víz, járhatatlanná téve az utcát is. A Polgárőrség 10 fővel, az ÖTE szintén 10 fővel szállt harcra a természet erőivel. Az Önkormányzat mozgósította dolgozóit, és a közmunkaprogramjában résztvevő lakosokat. Hamarosan, sok civil is csatlakozott a munkákhoz. Újra bizonyítva azt, hogy lehet még összetartásról, tenni akarásról beszélni a településen, ha a szükség úgy hozza. Volt ki zsákot, volt ki lapátot fogott, vagy beállt a láncba, ami a zsákokat juttatta a kellő helyekre. Többen, akik a munkában nem tudtak részt venni, egészségi okok, vagy koruknál fogva, szendvicseket készítettek, volt ki pogácsát sütött, kávéval, üdítővel látta el a védekezésben résztvevőket. Összesen, mintegy 600 homokzsák került felhasználásra, amiket 9 lakóház megvédésénél használtak fel. Az ÖTE ezen kívül, szivattyúkat üzemelt be, a feltelt vízelvezető árkok mielőbbi apasztásának érdekében, néhány polgárőr pedig, az óvoda pincéjébe szivárgó víz kiszivattyúzásában segédkezett.

A patak apadása déltájban indult meg, és ennek köszönhetően, fokozatosan vonult vissza az elárasztott területekről is. 14 órára már fellélegezhettek az utca lakói, és a védekezésben résztvevők. A Polgárőrség aznap délután, és éjszaka figyelőszolgálatot, az utána következő 2 napban pedig, az időjárás előrejelzések miatt, az ÖTE tagjaival együtt, 24 órás készenlétet látott el. 

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.