Légúti idegen test ellátása

2017.03.16 16:46

Nem is gondolnánk, hány ember veszti életét egyszerű félrenyelés miatt, miközben egyszerűen megtanulható, mit kell tenni ilyen helyzetben. Tanuld meg TE is ebből a cikkből, hogy menthetsz életet!
A légút elzáródása gyermekeknél és felnőtteknél is megtörténhet. Kisgyermekek gyakran vesznek a szájukba apró tárgyakat (lego, pénzérme a leggyakoribbak, de cukorka is okozhat fulladást), majd pedig belélegzik azokat – figyeljünk oda, hogy ne legyen erre lehetősége a gyermekeknek! Ezenkívül fontos, hogy játszó, futkosó gyermeknek ne adjunk ennivalót, rágcsálnivalót, mert könnyen félrenyelik, csak nyugodt körülmények között, asztalnál egyenek!
Ha már bekövetkezett a félrenyelés, fontos, hogy megállapítsuk, milyen fokú az elzáródás. Ez nagyon egyszerű: lehet teljes és részleges elzáródás. Gondolom, már Te is kitaláltad, honnan tudod felismerni, melyikről van szó: teljes elzáródásnál a beteg nem képes beszélni, nagyon gyengén vagy egyáltalán nem tud köhögni, és nem kap levegőt – míg részleges elzáródásnál a beteg hatékonyan tud köhögni, valamennyire tud levegőt venni és beszélni. Figyeljünk arra oda, hogy egyes esetekben a részleges elzáródás súlyosbodhat teljes elzáródásig. A teljes viszont magától már nem fog megoldódni, csakis a Te segítségeddel élhető túl.
Részleges elzáródásnál ne verjük szét a beteg hátát, elég baja van neki anélkül is. Inkább biztassuk lassú belégzésre és erőteljes köhögésre. 
Teljes elzáródásnál viszont komolyabb a helyzet, itt mindenképpen avatkozz közbe! Egyszerű: állítsd fel a beteget, és a felsőtestét döntsd előre, és üss határozottan 5-öt a két lapockája közé. Ha nem hatásos, akkor hidd el, a romantika mindig jól jön: hátulról finoman öleld át, majd szorítsd ökölbe a jobb kezedet, fogd meg ezt az öklödet a bal kezeddel, rakd a szegycsontja alá, köldök fölé, és erőteljes, határozott mozdulattal rántsd meg magad felé és fölfelé. Így ki tudsz préselni sok levegőt, és jobb esetben ez a nagy nyomás kirepíti a félrenyelt falatot. Fontos, hogy az első próbálkozásnál mindent adj bele. Ha mégsem sikerülne, akkor összesen 5-ször próbálkozhatsz, majd megint 5 háti ütés és újabb 5 (most már nevén nevezhetjük ezt a hasi lökést) Heimlich-manőver. 
Ha a beteg eszméletét veszti, összeesik, akkor nem kell légzést ellenőrizni, mindenképpen meg kell kezdeni az újraélesztést. Jelen esetben nem befújásokkal kezdünk, hanem 30 mellkasi nyomással – ahogy szoktuk, mellkas közepén, szegycsontra, jó erősen, jó mélyen, elég gyorsan. Mivel lehet, hogy a mellkasi kompressziók kilökték a falatot, ezért mielőtt befújnánk, nézzünk bele a szájába. Ha látjuk az idegen testet, akkor vegyük ki, ha nem látjuk, akkor ne kezdjünk el vakon turkálni a szájában. Fújjunk be 2-t (lehet, hogy hatásos lesz, mivel ha félrenyelünk valamit, begörcsölnek a garat-gége közeli izmaink, így csökken a légutak átmérője – azonban ha elveszítjük az eszméletünket, ellazulnak az izmaink, így lehet, hogy valamennyi levegőt le tudunk juttatni. Természetesen az újraélesztés megkezdése előtt hív(at)juk a mentőket (104), és jegyezzük meg, hogy légúti idegen test; és hogy megkezdett újraélesztés. Az újraélesztést (30 nyomás – 2 befújás – 30 nyomás – 2 befújás stb.) a mentők megérkezéséig folytassuk.
Gyermekek és csecsemők esetében kissé más a protokoll. Csecsemőknél teljes elzáródásnál, ha eszméleténél van, először üljünk le és fektessük a csecsemőt a lábunkra, az arca a térdünk után, lefelé nézzen. 5 háti ütés, majd megfordítjuk – 5 mellkasi lökés, amit úgy kivitelezünk, mint a csecsemő újraélesztésnél: 2 ujjal, mellkas közepére. Ha elveszti az eszméletét, akkor jelen esetben nézzünk bele a szájába, ha nincs semmi, ne turkáljunk, és 5 befújással kezdünk. Majd pedig 30 mellkasi nyomás, 2 befújás felváltva a mentők érkezéséig. Eszméleténél lévő gyermek esetében vitatkozni szoktak azon, hány éves kortól lehet hasi lökést (Heimlich-manőver) végezni. Véleményem szerint, teljes elzáródás esetén, ha nem segít a háti ütés, akkor kíséreljük meg a Heimlich-et (így itt is 5 háti ütés – 5 Heimlich lesz felváltva). Viszont csecsemőknél semmiképpen se végezzük el.
Ha valakinél Heimlich-manővert alkalmaztunk, akkor is forduljon orvoshoz, ha sikeres volt, mivel belső sérüléseket okozhat.
Itt is fontos, hogy VALAMIT mindenképpen tegyünk. Ha nem emlékszünk pontosan a sorrendre, de teljes elzáródás van, mindenképpen segítsünk, hiszen segítség nélkül a beteg a mentők kiérkezéséig valószínűleg már meghal. 

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.