Így ment életet!

2017.03.16 16:47

Magyarországon naponta 70 embertársad szenved hirtelen szívhalált. 2-3 percen belül megkezdett újraélesztés esetén a 75%-uk túlélné. Jelenleg 2-3% éli túl. 

Nem baj, ha nem tökéletesen csinálod, de próbáld meg újraéleszteni a beteget! Csak jót tehetsz!

1. Biztonságban vagy?
2. Menj oda! Már ezzel többet tettél, mint a legtöbben! Ne másokra várj!
3. Szólítsd meg, rázd meg!
4. Hajtsd hátra a fejét, és figyeld (lásd-halld-érezd), van-e normális légzése.
5. Ha nincs normális légzés, hívass mentőt (104) megkezdett újraélesztéshez!
6. KEZDD MEG AZ ÚJRAÉLESZTÉST! 30 mellkasi nyomást (Összekulcsolt kéz, mellkas közepén, mélyen, gyorsan, visszaengedve) és 2 befújást (szájba vagy orrba, másik befogva; közben fej hátrahajtva) végezz felváltva! Ha nem tudsz, vagy nem akarsz befújást végezni, végezz csak mellkasi nyomásokat folyamatosan, ez is több mint a semmi! 
Életet mentettél!

 

Pl.:

Mentek atcán, egyikőtök meglát, egy földön fekvő embert.

Nézz oda, valaki fekszik a földön. Odafutok. Megrázom. "HAHÓ! Jól van? Minden rendben?" Semmi válasz. "SEGÍTSÉG!". Csak nyugalom. Hátrahajtom a fejét, megemelem az állát. Fölé hajolok. Érzem, hallom, nézem, hátha lélegzik. Sajnos nem, csak egyet-egyet horkant. "Ádám, hívd a 104-et megkezdett újraélesztéshez!" Kezem már összekulcsolva. Mellkasa közepén. Mélyen, gyorsan, teljesen visszaengedve nyomom. Egy-és-két-és-hár-és(...)-harminc. Fejét hátra, orrát bekapom, száját befogom Fújok-oldalra nézek-fújok. Vissza a mellkasához. Egy-és-két-és(...)-harminc. 2 befújás. 30 nyomás. (...). Sziréna. Kipattan három mentő. Átveszik az újraélesztést. 20 perc kemény küzdelem, majd... Pity-pity-pity-pity - szól a szívmonitor. A beteg él. Megmentettem.

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.