2015. évi szolgálati beszámoló

2016.01.28 07:20

A 2015-os év, egyesületünk fennállásának egyik legsikeresebb évének tekinthető.

Sajnos, taglétszámunk nem növekedett (15 fő), de a meglévő csapattal sok célt sikerült elérni, amikért már évek óta dolgoztunk.

Fontos cél volt, hogy egy állandó, korszerű irodát létesíthessünk, ahol egy helyen tárólhatók az egyesület felszerelései, eszközei, helyt ad a szolgálatokkal kapcsolatos dolgok intézésére, valamint a taggyűlések helyszínéül is szolgál. Ezt végre sikerült megvalósítani. A felsoroltakon kívül, már fogadóórai szolgáltatásoknak is helyt ad az iroda, ahol Lakossági levélláda is várja, az egyesületet megkeresni kívánó lakosokat.

Egy másik fontos cél, egy szolgálati gépkocsi beszerzése volt. Pályázat útján ez a vágy is teljesült, így október 1-e óta, már egy új Suzuki Vitara terepjáró segíti a munkánkat, a saját gépkocsik használatát kiváltva.

Ezek a megvalósult célok is hozzásegítettek bennünket, hogy a vállalt feladatokat magasabb színvonalon, rendezettebb körülmények közt végezhessük. A tagok felkészültsége, emberiessége, és önzetlensége még kiegészítette ezeket, és mind ezek miatt, a lakosság megítélése is pozitívabbá vált, legalábbis, sokkal több visszajelzés érkezik felénk, az egyesületet, és a munkánkat dicsérve. Tovább bővítettük eszköztárunkat is, hogy az esetlegesen adódó helyzetekben, könnyebben, hatékonyabban tudjunk tevékenykedni.

- A települési rendezvényeket minden esetben biztosítottuk.

- A temetőnél, valamint a településen belül is szolgálatot adtunk, minden temetés alkalmával.

- Mindenszentek alkalmával, 3 napon keresztül, reggeltől – estig, folyamatosan jelen voltunk a temetők környékén, biztosítva, az ezekhez köthető bűncselekmények megelőzését.

- Prevenciós tevékenységeinket is tovább folytattuk. Idénynek, vagy ünnepnek megfelelően, figyelemfelhívó, tanácsadó nyomtatványokkal segítettük a lakosságot.

- Augusztustól, az elkészült irodában, havi 2 alkalommal, 2-3 órában, fogadóórai rendszer keretében várjuk a lakosokat.

- A rendőrséggel való közös szolgálatok, sajnos sokszori megkeresés után is nagyon ritkák, az együttműködő fél kapacitás hiányai miatt.

2015 új, tagjaink által eddig még nem végzett feladatokban is bővelkedett, amiket tökéletesen végre hajtottak. Pl. robbanóanyag-eszközök biztosítása, őrzése, eltűnt személy felkutatása, akit sajnos holtan találtunk, és az ilyen esetekben lévő teendőket kellett elvégezni (helyszín biztosítása, hivatalos szervek értesítése, helyszínelés segítése, stb…), vagy éppen egy nemzetközi nagyrendezvény biztosítása, mely nem volt egyszerű, az előzőleg leesett nagy mennyiségű csapadék okozta talajfelázások miatt. Egy szűk úton lehetett csak megoldani a parkoltatást, megy egyben az oda és onnét való közlekedést is biztosította. Több száz gépjárművet kellett irányítani, parkoltatni, közel 2 kilóméteres útszakaszt használva, és felügyelve ezzel.

Az év első felében, a szomszédos település (Csörötnek) egyesületével, közös szolgálatot szerveztünk néhány alkalommal, amely érintette mindkét települést, ezen kívül egy másik községet is a szomszédságban, ahol nem működik Polgárőrség (Vasszentmihály). Ide, a rendes bűnmegelőzési szolgálatok során is átmegyünk, az új autónak köszönhetően, már rendszeresen.

Részt vettünk az Országos és Megyei Szövetségeink által szervezett Polgárőr napokon, továbbképzéseken, közgyűléseken. Tagjaink közül 4 fő részesült rangos elismerésben, a szervezetben végzett teljesítménye elismeréseként, Egyesületünk pedig a Vas Megyei Polgárőr Szövetségtől vehette át, a Kiváló Egyesület elismerést.

Szolgálati statisztika:

Szolgálatot ellátó tag: 13 fő

Összes szolgálat (db): 164

Összes szolgálati idő (óra): 368:40

Tagok létszámával számított összes szolgálati idő (óra): 817:15

Ebből…

Rendezvény biztosítás (db/óra): 4 – 24:05

Temetés: 8 – 10:55

Fogadóóra: 5 – 11:00

Rendőrséggel közös szolgálat: 1 – 2:00 + 1 – 1:20 (közúti baleset biztosítás)

Társ egyesülettel közös szolgálat: 3 – 12:00