A "profi" mentőhívás szabályai

2017.03.16 16:41

Tárcsázd a 104 vagy 112 telefonszámok egyikét, aztán... 

1. Mutatkozz be!
2. Legyél nyugodt, hívás előtt gyorsan szedd össze, mit szeretnél mondani!
3. Legyél pontos, lényegre törő!
4. Legyenek információid a betegről, amikor mentőt hívsz! Az irányító akkor fog tudni igazán odaillő egységet küldeni, ha tudja, hogy mihez kell, és nem csak annyit tud, hogy "rosszul van".
5. Ne tekintsd a szolgádnak a mentőket! A "siessé' má' " sajnos sokszor tapasztalt mondat, de fölösleges (úgyis olyan gyorsan jönnek, ahogy tudnak), és nem illedelmes. Ne sürgesd őket, hidd el, sietnek.
6. Pontos helyet adj meg! Ha nem tudod, pontosan hol vagy, hívás előtt nézz meg utcanévtáblát, stb.
7. Soha, soha ne mondd, hogy pontosan milyen egységet kérsz, kérlek... Te a baleset helyszínén nem tudhatod, milyen egységek állnak rendelkezésre, melyik milyen messze van, stb. Azt, hogy szirénázva jöjjenek, meg aztán főleg ne mondd.
8. Ne tedd le a telefont, amíg erre az irányító nem ad engedélyt. Könnyen lehet, hogy még lenne kérdése.
9. Legyél tekintettel arra, hogy az irányító nem látja, amit te - emlékszel a pár nappal ezelőtti labdás fényképre itt az oldalon?
10. Akkor nézzünk hát egy tökéletes példát: "Jó napot kívánok, Életmentő Béla vagyok, a Mentők segítségét szeretném kérni Újraéleszt Elekhez, egy eszméleténél lévő, zavart, 62 éves, mellkasi fájdalmakra panaszkodó, légszomjjal küzdő férfihez, nincs ismert mellkasi betegsége. A beteg az Budapesten, az Elsősegély utca 23/b-ben, a 3. emelet 5. ajtónál van. Műszaki segítségre nincs szükségünk. Van valami kérdése? /nincs/ Telefonszámom 0630-2-30-2-30-2. Köszönöm segítségét, viszont hallásra, további jó szolgálatot kívánok!"

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.