Elkóborolt bácsi, újra biztonságban

2017.07.09 20:18

 

 

 

 

2017.07.07.-én a délutáni órákban érkezett egy lakossági jelzés a Rönöki Polgárőr Egyesület elnökéhez, miszerint egy idős bácsi sétálgat a falun keresztül, akit előtte már a szomszéd településnél is láttak a főút mentén haladni.

Próbáltak kommunikálni vele, érdeklődni hová tart, de reakció nélkül haladt tovább. Elnök úr azonnal próbálta felvenni a kapcsolatot a rendőrséggel, és segítséget kérni, ám nem volt egyszerű feladat. Előbb a közvetlen helyi elérhetőségeken próbálkozott, bízva a gyorsabb helyszínre érkezésben, de azokon nem sikerült a segítségkérés, végül a 112-es számon tett bejelentést. Idő közben a közeli büfé alkalmazottja is értesítette az elnököt, aki oda sietett, mert a zavart viselkedésű bácsi, az eső elől ott keresett menedéket. Ott is próbáltak szóba elegyedni vele, sikertelenül. A próbálkozások ellenére, a csak mutogatással kommunikáló ismeretlen, tovább indult. Mivel kényszeríteni nem lehet a maradásra, elnök úr haza sietett autóért, hogy ha másképp nem megy, elakadásjelzővel a gyalogló mögött haladva kíséri, míg a rendőrök ki nem érkeznek. Közben újra felhívta a 112 központot, hogy tudassa az úton lévő rendőrökkel, hogy a cél cím változott, az illető tovább indult Vasszentmihály irányába. Ezzel egyidőben viszont a büféhez érkezett egy Szlovén rendszámú autó, amivel az állítólagos családtagok érkeztek, akiket a rendőrség értesített. . Az útbaigazítás után a közeli étteremnél meg is találták a bácsit, de az eközben útnak induló elnök úrral elkerülték egymást, aki akkor már a település közelében járó rendőrökkel tartotta a közvetlen kapcsolatot, a bácsi tartózkodásának tisztázása végett. Mivel akkor még nem volt biztos, hogy a családtagok autójában van már a keresett személy, a rendőrök kérésére, Vasszentmihály, és Rönök közt pásztázott, hátha felbukkan a bácsi, akár az erdő szélénél. A büféslány által adott autó leírását a járőrökkel közölte, akik rövid keresés után fel is tartóztatták a keresett járművet, és nyugtázták, a bácsi valóban a családja körében tartózkodik már. Ezzel az akció szerencsésen véget ért. Mint kiderült, a bácsi még reggel indult el a nem közeli Kétvölgy településről. Siketnéma, és időnként zavart elméjű szegény.

Azért elgondolkodtató, hogy miként lehetséges ma, hogy ilyen messze eljutott? Szemmel láthatóan nagyon öreg, lassú mozgású ember, egy rövid ujjú ingben, bottal, és egy nejlontáskával. Köszönet a 2 jelzést adó rönöki lakosnak, Falb Anitának, és Török Balázsnak, akik nem nézték szó nélkül a menetelését, és próbáltak segíteni, segítséget kérni! Ők újra megmutatták, hogy igenis oda kell figyelnünk egymásra, és nem tétlenkedni, ha kell! 

(A fénykép illusztráció.)

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.