Dolgos napok Rönökön

2015.12.02 19:23

Az esti járőrszolgálatok mellett, nap közben is akad feladat, a Rönöki Polgárőr Egyesület tagjai számára. December első hete, rögtön kettővel is kezdődött.

Hétfőn reggel, a rendőrség munkatársa kért segítséget az egyesülettől, ugyanis kábelfektetési munkálat közben, egy markoló, robbanóeszköznek látszó tárgyakat fordított ki a földből. A helyszínre érkező rendőrök ezen feltevést megerősítették, a lövedékeket kordonnal közbekerítették, és értesítették az illetékes tűzszerészeket. Azok kiérkezéséig, a rendőrség felkérésére, a terület, és a robbanószerek biztosításáról, őrzéséről, a polgárőrök gondoskodtak. 14 óra tájban érkeztek meg a szakamberek, akik a területet fémdetektorral átvizsgálták, azonban a műszer újabb találatot nem jelzett. A már megtalált lövedékekről megállapították, hogy nagy valószínűséggel, II. világháborús, harckocsik kilövéséhez használt repeszgránátokról van szó, melyek közül egyik már gyújtószerkezet nélkül került elő, másik viszont éles lövedék volt. Azok elszállításával egyidőben, 14:20 perckor, a polgárőrök feladata is lezárult.

Szerdán reggel, már egy tragikusabb kimenetelű ügy miatt csörrent meg a polgárőség egyik tagjának telefonja. Egy helybeli lakos telefonált, hogy egyik idős hozzátartozójuk eltűnt, és segítséget szeretne kérni a felkutatáshoz. Mivel közel lakott az eltűnt bácsihoz, Mesics László azonnal a házhoz indult, miközben értesítette az egyesület elnökét, aki szintén a helyszínre sietett. Sajnos, mire oda ért, kollégája már rossz hírrel fogadta. Az udvar, és a lakás átvizsgálása közben, a padláson rálelt a bácsira, akit már holtan talált ott. Mivel csak rokkant fiával élt az idős ember, így az intézkedést ők kezdték meg. Értesítették a mentőket, a rendőrséget, és a település polgármesterét, biztosították a helyszín érintetlenségét. Közben a házhoz érkezett a segítséget kérő családtag is, aki az egyik gyermek élettársa, így a család többi tagjának értesítését ő végezte. A rövid időn belül kiérkező mentősök is már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Mivel a holttest helyzete nem tette lehetővé, hogy azt ők hozzák le a padlásról, ehhez a művelethez, tűzoltók bevonására volt szükség. A rendőrségi bűnügyi helyszínelők a halottszemle alkalmával megállapították, hogy idegenkezűségre utaló jelet nem találtak, az elhunyt öngyilkosságot követett el.  A háziorvos, és a halott szállítok távozása után, a rendőrség a még szükséges adatokat rögzítette, majd elhagyta a helyszínt, és őket követték a polgárőrök is, akik mindvégig segítették a kiérkező szervek munkáját.

Az egyesület részéről, érthető okokból, fotók, csak az első helyszínen készültek.

Ez úton is részvétünk a bácsi családjának.